SAKARYA SAPANCA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

METEM ÖĞRENCİLERİ LETONYA´DAKİ CESIS TÜK ŞEHİTLİĞİNDE

METEM ÖĞRENCİLERİ LETONYA´DAKİ CESIS TÜK ŞEHİTLİĞİNDE

     "Bilişim ve Metal Teknolojisi Üzerine Pratik Uygulamalar" projesi kapsamında Sapanca´dan Letonya´ya giden öğretmen ve öğrenciler, Cesis Türk Şehitliği´ni ziyaret etti.

 

   Sapanca İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Nuri DEDE, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürümüz Çiğdem AYQNOĞLU, METEM Metal Teknolojileri Öğretmeni Rüstem KAVAK ve METEM Metal TEknolojileri bölüm öğrencileri şehitlerimizi rahmetle anarken duygu seline kapıldılar ve dualar okudular.

 

03-04-201703-04-2017

 

    



























 Letonya´nın başkenti Riga´ya 98 km. uzaklıktaki Cesis´e de, İnsan görmenin neredeyse şans olduğu küçücük, yemyeşil kentteki şehitliğimizin kapısında "Turku Kapı" yazmaktadır. Letçede kapı, mezarlık demek, Turku ise Türk anlamına gelmektedir. 3 bin 800 metrekare alan kaplamaktadır.  Bu topraklarda 138 yıl önce Gazi Osman Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusundan esir düşen ve şehit olan 26 askerin yattığı bir yerdir burası.  Letonya gibi küçük bir ülke için bile küçücük kalan Cesis´te bir Türk Şehitliği´ni ziyaret etmek, tarihin ne kadar da ilginç anılar barındırdığını akıllara getirmektedir.

03-04-201703-04-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAŞA VE ERLERİ ESİR DÜŞTÜ 

 

     Sene 1877... Henüz gazi unvanı almamış Osman Paşa, aldığı emirle, Vidin´den 25 bin kişilik ordusuyla 7 Temmuz 1877´de Plevne´ye ulaşır. Görevleri Rusların Plevne´ye yönelik Alman asıllı General Schilder kumandasında başlattıkları saldırıya karşı koymaktı. 1. Plevne Muhaberesi olarak tarihe geçen bu kanlı çatışma, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarında Rusların Rumeli Cephesi´nde yedikleri ilk darbe oldu. Rus kuvvetleri aldıkları takviye ile 18 Temmuz´da ikinci defa taarruzda bulundular. 26 saat süren bu savaşta tekrar hezimete uğradılar. Rumenlerin de savaşa katılmasını sağlayan Ruslar, 7-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen III. Plevne Muharebesi´nde de başarı kazanamadı. Bu muzafferiyet üzerine Osman Paşa´ya gazilik unvanı verildi. Ardı ardına yaşanan üç savaşta binlerce Türk askeri şehit oldu, esir düştü... Birbiri ardına başarısızlığa uğrayan Ruslar ise Plevne´yi 13 Eylül´de kuşatma altına aldılar. Aralık ayında, 40 bin neferden oluşan ordusunu iki kısma ayıran Osman Paşa, Vid suyunu geçmeye çalıştığı sırada Rus-Rumen topçularının ateşi sırasında yaralandı. Yapılabilecek daha fazla bir şey yoktu ve teslim olmak zorunda kaldı. Bir süre esaret hayatı yaşadı. Savaşta esir düşen sadece Osman Gazi değildi elbette... Binlerce Osmanlı askeri de, Talin´den Rakvere´ye kadar dört bir tarafta esir olmuştu. Savaş esirlerinin bir kısmı Letonya´nın Cesis şehrine gönderilmişti. Buraya gönderilen savaş esirlerinin hepsi aldıkları yaralar ve yakalandıkları hastalıklardan dolayı bir süre sonra hayatını kaybetti. Türk esirler Cesis´te bulunan mezarlığa defnedildiler. 1937 yılında ise Türkiye´nin Baltık ülkeleri büyükelçisinin girişimi ile Cesis mezarlığı bir anıt mezara dönüştürüldü. Sayısı daha fazla olduğu tahmin edilmekle birlikte mevcut kayıtlarda 26 şehidin bulunduğu mezarlıkta her mezar için ay yıldız olan birer taş bulunuyor. Varşova Askeri Ataşeliğimiz ile Letonya Savaş Mezarlıkları Komitesi arasında, şehitliğin bakım ve onarımı, bölgede olabilecek diğer mezarların araştırılması konularını düzenleyen bir işbirliği protokolü imzanlandı ve şehitliğin restorasyonu 2005 yılında tamamlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çayiçi Mahallesi Ersin Caddesi Hükümet Konağı No7 Sapanca/SAKARYA - 0 (264) 582 50 74

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.